• Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιφερειακό συνέδριο στη Λαμία, μιλώντας για τα προβλήματα της Στερεάς Ελλάδας τόνισε μεταξύ άλλων:

Πρωτοβουλία για τον Ασωπό

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το μεγάλο θέμα του Ασωπού, που προβλέπει αναπτυξιακές παρεμβάσεις, περιβαλλοντική εξυγίανση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για πρωτοβουλία των υπουργείων Οικονομίας και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την περιφέρεια και τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας για την εξυγίανση του Ασωπού.

Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 205 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 115 από δημόσιους πόρους ενώ με τη δημιουργία του Ταμείου Υποδομών διευκολύνεται η μεγάλη συμμετοχή των ιδιωτών.

Αύξηση κονδυλίων

Όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, η Στερεά Ελλάδα είναι μια περιοχή όπου καταγράφεται υψηλή ανεργία (βρισκόταν στο 22,6% τον Μάρτιο έναντι 22,5% στο σύνολο της χώρας), ενώ τη χαρακτήρισε «αδικημένη» όσον αφορά την κατανομή των πόρων του νέου ΕΣΠΑ που έγινε το 2014, καθώς αυτό έγινε με στοιχεία του 2008, δηλαδή προ κρίσης. «Κινητοποιήσαμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία μαζί με πολύτιμους εθνικούς πόρους για τη στήριξη της Στερεάς Ελλάδας» ανέφερε.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ενίσχυση πόρων του ΕΣΠΑ με εθνικά χρήματα, αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων του περιφερειακού προγράμματος κατά 44 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών στην Υγεία, την Παιδεία και το περιβάλλον. Κονδύλια που θα διατεθούν σε σχολεία, δίκτυα ύδρευσης, αγορά ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και εξοπλισμού για τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αύξηση πόρων του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τα 8,5 εκατ. ευρώ το 2015 στα 30,5 εκατ. ευρώ σήμερα και την ένταξη 65 νέων έργων προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ. Συνολικά 100 εκατ. ευρώ περισσότερα στη Στερεά Ελλάδα την τριετία 2015-2017, ποσό υπερτριπλάσιο του αρχικού σχεδιασμού για 30 εκατ. ευρώ. Με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ξεκινάει μεγάλο πρόγραμμα έργων οδικής ασφάλειας σε ολόκληρη τη χώρα.

Στον χώρο της Υγείας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την άμεση λειτουργία 9 τοπικών μονάδων σε Λιβαδειά, Θήβα, Χαλκίδα, Λαμία, Άμφισσα. Αναφορικά με την απασχόληση, επισήμανε τη μείωση της ανεργίας κατά 4 μονάδες από το 2015. «Εφαρμόστηκαν προγράμματα που ωφέλησαν 4.800 ανέργους» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως σε εξέλιξη βρίσκονται προγράμματα ύψους 11,2 εκατ. ευρώ.

Επίσης, προανήγγειλε την αύξηση των υπαλλήλων του ΣΕΠΕ κατά 13% για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας καθώς και δύο πιλοτικά προγράμματα. Ένα για την υγεία και την ασφάλεια στη βαριά βιομηχανία της περιοχής και ένα για την καταπολέμηση αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας στον χειμερινό τουρισμό.

Συνέργεια στην παραγωγή

Σχετικά με τη βιομηχανία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έπληξαν την αγροτική παραγωγή εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης βιομηχανικών δραστηριοτήτων στον άξονα Χαλκίδα - Θήβα - Οινόφυτα.

«Υπάρχουν δυνατότητες αναζωογόνησης της παραγωγικής δραστηριότητας με το ανθρώπινο δυναμικό και τη συγκεντρωμένη τεχνογνωσία που υπάρχει» ανέφερε, επισημαίνοντας πως προϋπόθεση είναι οι συνέργειες νέων και παλιών επιχειρήσεων αλλά και μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων.

«Προτεραιότητά μας αποτελούν τα έργα αναδασμών και εγγειοβελτιωτικών γύρω από το Κωπαϊδικό Πεδίο» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις ολοκληρωμένου χαρακτήρα, που θα διευρύνουν τον αριθμό των ωφελούμενων αγροτών και θα μειώνουν το «υπέρογκο κόστος μεταφοράς νερού στο Κωπαϊδικό Πεδίο από την Υλίκη».

Παράλληλα, μίλησε για στήριξη των νέων αγροτών και για την ενίσχυση της διασύνδεσης αγροτικής παραγωγής και τουρισμού μέσω της πιστοποίησης των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων, ενώ έκανε λόγο για αύξηση 10% των κοινοτικών πόρων για την αγροτική παραγωγή.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου κατά 327 χλμ. στη Στερεά Ελλάδα, που θα ωφελήσουν 38.000 νοικοκυριά και 5.000 επιχειρήσεις. «Προχωράμε στην αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα τεθεί σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, με στόχο την επαναπροσέγγιση των ειδικών κριτηρίων χωροθέτησης αιολικών μονάδων» σημείωσε, τονίζοντας ότι έχουν χορηγηθεί ήδη άδειες για έργα ΑΠΕ 600 εκατ. ευρώ.

Ενίσχυση των οδικών και σιδηροδομικών δικτύων

«Η κυβέρνηση πέτυχε με στοχευμένες ενέργειες τη λειτουργική ολοκλήρωση του έργου στις 31 Μαρτίου 2017 και θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως έως το τέλος του Αυγούστου» είπε αναφερόμενος στον αυτοκινητόδρομο Ε65, η κατασκευή του οποίου ήταν σε αναστολή από τον Φεβρουάριο του 2011. Επίσης προχωρά σειρά οδικών έργων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη νέα ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή που θα ολοκληρώσει τον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Επιπλέον προγραμματίζεται η μελέτη βιωσιμότητας για την εναλλακτική αξιοποίηση της παλαιάς γραμμής για τουριστικά, ιστορικά και φυσιολατρικά δρομολόγια. Εξετάζεται η βιωσιμότητα του εκσυγχρονισμού της γραμμής Λιανοκλάδι - Λαμία- Στυλίδα. Επιπλέον, από τον Αύγουστο τίθενται σε λειτουργία τα νέα δρομολόγια Αθήνας - Χαλκίδας με ηλεκτροκίνηση χωρίς ενδιάμεσες αλλαγές τρένων.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε τη χρηματοδότηση ύψους 5,5 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ στον τομέα της βελτίωσης και αναζωογόνησης του αστικού περιβάλλοντος, ενώ τόνισε πως η οργάνωση των προστατευόμενων περιοχών σε ένα ενιαίο πλαίσιο διαχείρισης μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών.

Προανήγγειλε ακόμη τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οργανώσεων και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την υποστήριξη της τουριστικής ανάπτυξης αλλά και για τη διεξαγωγή διαγωνισμών για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών.

 Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

Από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie

16 Οκτ 2017 17:00
Δελτίο Τύπου της Αριστερής Παρέμβασης στη Στερεά Ελλάδα για τα 73 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ

ΛΑΕ ΘΥΜΗΣΟΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΠΑΤΑΣ, ΛΕΥΤΕΡΩΣΕ [ ... ]

14 Οκτ 2017 20:04
Ανακοίνωση του ΣΒΣΕ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ Γ.Γ ΣΤΡΑΤΗΓ. [ ... ]

11 Οκτ 2017 17:03
Όταν είσαι 15 χρονών απαγορεύεται να πιείς μπύρα αλλά επιτρέπεται να επιλέξεις το φύλο σου

Με τι λογική εσείς οι 148 βουλευτές ψηφίσατε [ ... ]

06 Οκτ 2017 13:21
Μυθολογικό εργαστήρι για ενήλικες 2017-2018

 

Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς [ ... ]

16 Οκτ 2017 16:51
Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες του 2019: Όλο το παρασκήνιο της διεκδίκησης - Τα προβλήματα, η διαχείριση και η ανατροπή της τελευταίας στιγμής

Του Νάσου Νασόπουλου

Η Πάτρα είναι η διοργανώτρια [ ... ]

13 Οκτ 2017 17:45
Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, για τις 5 απολύσεις σε καταστήματα μαζικής εστίασης

Το θέμα των απολύσεων σε καταστήματα μαζικής [ ... ]

09 Οκτ 2017 19:56
Το ντοκιμαντέρ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Με [ ... ]

05 Οκτ 2017 17:01
ΑΝΘΟ-Τετάρτη για τους Συνεταιρισμούς

 

Πραγματοποιήθηκε με πολύ ενδιαφέρον [ ... ]

16 Οκτ 2017 13:32

• Δημοπρασία για τη μίσθωση ακινήτου που [ ... ]

13 Οκτ 2017 10:34
Πάτρα: Η Κυρία Χριστίνα της πλατείας Μαρκάτου ζητά τη βοήθεια όλων μας - Θέλει ρούχα και στέγη για το χειμώνα...

Η Κυρία Χριστίνα κατοικεί εδώ και καιρό [ ... ]

09 Οκτ 2017 10:37

• Διακοπή της υδροδότησης θα πραγματοποιηθεί [ ... ]

04 Οκτ 2017 17:15
Σε εκπαιδευτική ημερίδα στη Χίο η σχολική σύμβουλος Εύβοιας, Ρούλα Κεχρή

• Σε εκπαιδευτική ημερίδα στη Χίο πήρε [ ... ]