Η κεντρική ομιλία του Βασίλη Σαλεβουράκη, μαθηματικού, διευθυντή του γυμνασίου Χαλκουτσίου Ωρωπού

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να γνωστοποιήσω το λόγο για τον οποίο έχω ασχοληθεί επισταμένως με τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, εισερχόμενος μπορώ να πω και σε λεπτομέρειες που αφορούν ακόμη και τοπικές πολεμικές επιχειρήσεις. Αντιγράφω από την ειδική έκδοση της δ/νσης Ιστορίας στρατού του ΓΕΕΘΑ (1990) με τίτλο "Αγώνες και νεκροί του Ελλ. στρατού κατά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο 1940 -45", στη σελ. 412:

Σαλεβουράκης Βασίλειος του Εμμανουήλ, στρατιώτης του 60ου συντάγματος πεζικού. Γεννήθηκε στις Βρύσες Αποκορώνου Χανίων το 1918, Φονεύτηκε στη Μόραβα, στις 14 Νοεμβρίου του 1940.

Στα λίγα λεπτά που θα σας κρατήσω επέλεξα να διατυπώσω τρία ερωτήματα που αφορούν τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40, και όπου υπάρχουν, να δώσω τις απαντήσεις και κάποια σχόλια. Το δεύτερο εξ αυτών αφορά τον παραπάνω μνημονευθέντα και πεσόντα στη μάχη θείο μου.

Δικαιολογημένα εορτάζουμε την επέτειο της έναρξης του β΄ παγκοσμίου πολέμου για την Ελλάδα και όχι το τέλος του, με την ολοκληρωτική καταστροφή και κατάληψη της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας, όπως κάνουν οι σύμμαχοι;

Ναι, απολύτως δικαιολογημένα. Πρόκειται για περιφανή επική νίκη των Ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, τη μεγαλύτερη της νεότερης ιστορίας μας. Ήταν δε και η μοναδική νίκη των συμμάχων μέχρι τα μέσα του 1941. Η Ιταλία όντας ήδη φασιστική από το 1922, και ακολουθώντας επεκτατική πολιτική όπως η ιδεολογία αυτή υπαγορεύει ως γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού, ήταν κάθετα αντίθετη με την εκχώρηση της Δωδεκανήσου και της βορείου ηπείρου στην Ελλάδα. Οι προκλήσεις είχαν ξεκινήσει με την έναρξη του πολέμου το 1939, και κορυφώθηκαν με τον τορπιλισμό της Έλλης τον Δεκαπενταύγουστο του ’40.

Αναμένοντας λοιπόν η Ελλάδα την επερχόμενη θύελλα, εντατικοποίησε τις προσπάθειές της για την αναβάθμιση της ποιότητας του στρατεύματος, και στις 28 Οκτωβρίου 1940, λαός και στρατός ενωμένοι και ομονοώντας, με χαλύβδινο φρόνημα και ηθικό, ήταν έτοιμοι να προασπίσουν την ακεραιότητα της πατρίδας.

Η εποποιία αυτή, το καύχημα της νεότερης ιστορίας του έθνους δεν ήταν τυχαία. Ήταν αποτέλεσμα της άρτιας υλικής και προπάντων ηθικής προπαρασκευής του λαού και των στρατευμένων παιδιών του, καθώς επίσης και της άψογης επιτελικής προετοιμασίας του πολέμου, και κατά την πρώτη φάση της ηρωικής άμυνας με βασικούς συντελεστές τους ήρωες Κατσιμήτρο και Δαβάκη, και στη φάση της αντεπίθεσης που είχε σαν αποτέλεσμα την κατάληψη της βορείου ηπείρου και ολόκληρης της νοτίου Αλβανίας. Όλα αυτά μέχρι τις αρχές Απρίλη του ’41.

Η συνέχεια είναι γνωστή με την κατάληψη της Ελλάδας από την υπέρτερη στρατιωτικά ναζιστική Γερμανία για να ακολουθήσει η δεύτερη εξίσου μεγάλη εποποιία της εθνικής Αντίστασης. Αλλά η καθυστέρηση ήταν μεγάλη και η ζημιά για τη Γερμανία είχε ήδη γίνει.

Ως προσωπική εκτίμηση αναφέρω ότι ένα από τα λιγοστά λάθη που έκανε ο Χίτλερ ήταν να εμπιστευτεί στον Μουσολίνι την κατάληψη της Βαλκανικής χερσονήσου, μη έχοντας εκτιμήσει επαρκώς τις πολεμικές ικανότητες των Ελλήνων. Φαίνεται να ήταν αυτό που έγειρε οριστικά την πλάστιγγα του πολέμου προς την μεριά των συμμάχων.

Πότε η Ελλάδα θα καταφέρει να πάρει τους 8.500 ήρωές της, που εδώ και 80 χρόνια περιμένουν καρτερικά την ανάπαυση θαμμένοι στα βουνά της Αλβανίας;

Ήδη από την δεκαετία του 1950 Ιταλία, Αγγλία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία. Η Γερμανία έχει φτιάξει 3 νεκροταφεία σε Αττική και Χανιά. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει επιτελέσει το καθήκον της απέναντι σε αυτούς τους ήρωες που ευρισκόμενοι στο άνθος της ηλικίας τους έδωσαν ό,τι είχαν πιο πολύτιμο γι΄ αυτήν.

Αντιγράφω από το ημερολόγιο του πολεμικού ανταποκριτή, Βάσου Τσιμπιδάρου:

"Εμείς τώρα πια γλυτώσαμε. Γυρίζω με βουρκωμένα μάτια κατά την Αλβανία. Και συλλογίζομαι τις νύχτες πάνω από την ανταύγεια του παγωμένου χιονιού, όταν κι αυτή η σιγαλιά θα σωπαίνει, και τα βουνά θα σκέφτονται και θα αναστενάζουν και τα δέντρα θα μιλάνε γι’ αυτά που είδαν κι άκουσαν και ακόμη γι’ αυτούς τους μικρούς τάφους, που δε θα ’χουν ούτε σταυρό".

Έλαβε η Ελλάδα τα εδάφη που εδικαιούτο, και της αναλογούσαν μετά το τέλος του πολέμου και σύμφωνα με τις στρατιωτικές επιτυχίες ενός εκάστου των συμμάχων;

Σαφώς και απολύτως όχι!

Μπορώ να αναφέρω δεκάδες υποσχέσεις και λόγια θαυμασμού κυρίως από τη μεριά των πιο ενεργών στρατιωτικά Άγγλων την περίοδο ’40 - ’41.

Όμως αντ’ αυτών η Ελλάδα και ο απλός λαός, αντιμετωπίστηκαν για άλλη μια φορά ως φτωχός συγγενής. Με τα κέντρα των αποφάσεων να είναι μακριά και έξω απ’ αυτήν, απλά περίμενε να ακούσει τις αποφάσεις τους. Με λίγα λόγια το έθνος ακολούθησε για άλλη μια φορά τη μοίρα του. Αυτήν τη μοίρα που του έχουν επιφυλάξει οι εκάστοτε προστάτες, από τη ναυμαχία του Ναβαρίνου και εντεύθεν, οπότε απέκτησαν δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω σε αυτό.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της κηδεμονίας, ο διαχρονικότερος εχθρός του έθνους η Αγγλία, αφού φρόντισε ήδη από το 1943 για τις ισορροπίες στο Ελληνικό αντάρτικο, και μόλις δυόμισι μήνες μετά την αποχώρηση των Γερμανών, διενεργεί απόβαση στον Πειραιά και καταλαμβάνει με τα τεθωρακισμένα της την Αθήνα. Οδηγεί έτσι τη χώρα στην χειρότερη στιγμή της ιστορίας της, σε έναν φριχτό εμφύλιο πόλεμο συνέπεια του οποίου ήταν η διαιώνιση της εξάρτησης της Ελλάδας.

Η εξάρτηση αυτή εμφανίζεται με διάφορες εκφράσεις ανάλογα με τον εκάστοτε ισχυρό. Έτσι λοιπόν εμφανίζεται με τη μορφή της επιτροπείας και τον Όθωνα ως μαριονέτα, της ωμής στρατιωτικής επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας στα δεκεμβριανά το ’44, της αμερικανόδουλης φασιστικής χούντας το ’67, ή τέλος με τη μορφή της σημερινής οικονομικής επιτροπείας από τους επιγόνους των ναζιστών της κεντρικής Ευρώπης.

Κάποτε όμως, αυτό πρέπει να τελειώσει. Ευκαιρίες υπήρξαν και θα υπάρξουν και άλλες στο μέλλον. Πρέπει όμως να συμπέσουν με την παρουσία ενός εμπνευσμένου ηγέτη που θα βρει τελικά το σθένος να υλοποιήσει τα προστάγματα του κυρίαρχου λαού, και να οδηγήσει τη χώρα στην πραγματική ανεξαρτησία.

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ!

ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940!

Christmas Sale

 Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

Από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie

22 Νοε 2017 19:12

H παραδοσιακή πέτρινη γέφυρα [ ... ]

20 Νοε 2017 19:07
Στοιχεία ανακύκλωσης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Στα πλαίσια ενημέρωσης & δημοσιοποίησης [ ... ]

17 Νοε 2017 18:46
Dirt Games Challenge 2017: Αντίστροφη μέτρηση

 

Έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία [ ... ]

15 Νοε 2017 14:56
O Δάβρης Ιωάννης στο βαλκανικό πρωτάθλημα στη Σλοβενία

Eκπροσώπησε την Ελλάδα στους Βαλκανικούς [ ... ]

21 Νοε 2017 17:13

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της καθημερινής [ ... ]

20 Νοε 2017 18:48

Βοηθός διαιτητή στο ΑΠΟΕΛ - Ρεάλ Μαδρίτης [ ... ]

16 Νοε 2017 17:19
Ο λόγος του Προέδρου του ΣΒΣΕ κ. Νίκου Κουδούνη στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Βοιωτίας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΉ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΚΑΙ [ ... ]

15 Νοε 2017 13:46
Σημαντικά έργα για το οδικό δίκτυο της Άμφισσας

 

Δύο έργα, συνολικού προϋπολογισμού 450.000 [ ... ]

20 Νοε 2017 19:10
Ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς για την «Black Friday»

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, πέρυσι [ ... ]

20 Νοε 2017 18:47

• "Ο δικός μας Θεός - ο δικός μας άνθρωπος", [ ... ]

15 Νοε 2017 17:57
Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2017 (ΟΣΔΕ 2017) για υποψήφιους Νέους Γεωργούς

Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής [ ... ]

14 Νοε 2017 17:37
Εύβοια: Συνελήφθη ηλικιωμένος που πάτησε σκύλο με το αυτοκίνητό του

Ο εισαγγελέας όρισε τακτική δικάσιμο, [ ... ]