Σε μια από τις ξεχασμένες εσχατιές της γης, στην πόλη Μπούνια του Ανατολικού Κονγκό ένας Ορθόδοξος Κονγκολέζος ιεραπόστολος, ο π. Τιμόθεος, επιτελεί ένα αξιοθαύμαστο έργο. Κηρύττει, διδάσκει, συμβουλεύει, βοηθάει αγόγγυστα όσους έχουν ανάγκη, που δυστυχώς είναι πολλοί, παρά πολλοί.

Στην πόλη του κάποτε ζούσαν 500 και πλέον Έλληνες. Σήμερα έχουν απομείνει 4! Ο ναός του Αγίου Νικολάου στον οποίο το 2011 τοποθετήθηκε ιερατικώς προϊστάμενος είχε παραμείνει κλειστός για χρόνια. Χάρη στις άοκνες προσπάθειές του ο ναός λειτουργεί και πάλι και εξυπηρετεί τις ανάγκες των ντόπιων πλέον Ορθοδόξων και φυσικά των 4 Ελλήνων.

Οι προσπάθειες του πατρός Τιμόθεου έχουν φέρει αποτελέσματα. Τα μηνύματά του γίνονται αποδεκτά από τους αυτόχθονες συμπατριώτες του.

«Είναι εμφανής η μεταμορφωτική δύναμη του Έργου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που ενώνει τα πρώην διεστώτα» μας λέει υπογραμμίζοντας ότι «στα κηρύγματά μου επιμένω πολύ στην εθνική συμφιλίωση, στην αμοιβαία αδελφική αγάπη και φιλική γενικά διάθεση».

Στον αγώνα του αυτό τού συμπαραστέκονται οι λιγοστοί Έλληνες που έχουν απομείνει στη Μπούνια, οι οποίοι είναι πάνω από κάθε φυλετισμό.

Ο πατήρ Τιμόθεος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους νέους, που είναι επί το πλείστον φοιτητές των διαφόρων Πανεπιστημίων στο Ανατολικό Κονγκό και οι οποίοι ανταποδίδουν με σεβασμό στο πρόσωπο του ιερέα τους.

Κάθε Κυριακή μετά τη Θεία Λειτουργία διοργανώνει για τους νέους μια συγκέντρωση μελέτης της Αγίας Γραφής, όπου αναλύει, στο επίπεδο των φοιτητών, τις αγιογραφικές περικοπές της Κυριακής.

Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το γεγονός ότι οι περισσότερες ερωτήσεις των φοιτητών αυτών εστιάζονται πάνω στις διαφορές μας με τους καθολικούς και τους  προτεστάντες.

Για να απαντήσει και να ανταποκριθεί κατάλληλα στο ενδιαφέρον τους, έχει συντάξει φυλλάδια με αποσπάσματα πανεπιστημιακών του σημειώσεων, που τις έχει μεταφράσει από τα Ελληνικά στα Γαλλικά και μοιράζει σε φωτοτυπίες και σε ηλεκτρονική μορφή. Με τις σημειώσεις αυτές οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να καταρτίζονται δογματικά και να λύνουν τις απορίες τους για τη Χριστιανική Ορθόδοξη πίστη.

Λόγω έλλειψης βιβλιοθήκης, το σπίτι του π. Τιμόθεου έχει γίνει χώρος διαβάσματος και μελέτης.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο πατήρ Τιμόθεος (TIMOTHEE NTUMBA MUSUNGAYI) είναι Κονγκολέζος στην καταγωγή. Γεννήθηκε στην Κανάνγκα το 1972. Είναι γιος Ορθοδόξου ιερέα, του πατρός Θεοφάνους Νtumba και της πρεσβυτέρας Μαρίας Ntumba.

Το 1985 βαπτίστηκε Ορθόδοξος από τον αείμνηστο ιεραπόστολο Αρχιμανδρίτη πατέρα Χαρίτωνα Πνευματικάκη.

Τυγχάνει απόφοιτος των Σχολείων «Φώς Εθνών» της Ιεραποστολής στη Κανάνγκα, της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Αγίου Όρους, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και περάτωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Δογματικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εκάρη μοναχός με το όνομα Παΐσιος (εις τιμή του Γέροντα Παïσίου τον οποίο γνώριζε προσωπικά και συχνά-πυκνά επισκεπτόταν στην Παναγούδα) το 1999 στο ναό Αγίου Ανδρέα στην Κανάνγκα. Το 2007 χειροτονείται Διάκονος με το όνομα Τιμόθεος στο ναό Αναλήψεως του Κυρίου, Κανάνγκα.

Δίδαξε 6 χρόνια στο Λύκειο αρρένων «Φως Εθνών» στην Κανάνγκα και αργότερα στη Θεολογική Σχολή «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου της Κινσάσα, όπου ήταν επί 4 συναπτά έτη και Γενικός Διοικητικός Γραμματέας. 

Έχει κάνει μεταφράσεις ιεραποστολικών βιβλίων, πανεπιστημιακών εγχειριδίων, πολλών γραπτών και προφορικών ομιλιών από τα Ελληνικά στα Γαλλικά και στη Τσιλούμπα (Εθνική γλώσσα του Κασάι).

Στις 26 Ιουνίου 2011 χειροτονήθηκε ιερέας στην Αλεξάνδρεια και την επομένη ημέρα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β’ τον προχειρίζει σε Αρχιμανδρίτη. Λίγες μέρες αργότερα, στις 08-07-2011, διορίζεται Υπεύθυνος Ιεραποστολικού Έργου στο Ανατολικό Κονγκό με έδρα την πόλη Bunia, όπου εργάζεται ιεραποστολικά.

Ο πατήρ Τιμόθεος Ντούμπα ομιλεί  Τσιλούμπα, Γαλλικά και Ελληνικά, όπως επίσης και μερικές τοπικές διαλέκτους του Κονγκό.

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ

Οι συνθήκες διαβίωσης στο Ανατολικό Κονγκό είναι πολύ δύσκολες.

Οι ανάγκες των ανθρώπων σε αυτή την ξεχασμένη γωνιά της γης είναι πολλές και τα μέσα που διαθέτει η Ορθόδοξη Εκκλησία μηδαμινά. Δεν διαθέτει ούτε ένα ορθόδοξο νηπιαγωγείο, ούτε ένα μικρό υποτυπώδες κέντρο υγείας. Πολλά παιδιά υποσιτίζονται ενώ οι τροπικές ασθένειες θερίζουν.

Ο πατέρας Τιμόθεος και οι λιγοστοί (μετρημένοι στα δάκτυλα) Έλληνες της περιοχής προσπαθούν. Αγωνίζονται να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των συμπολιτών τους αλλά ο αγώνας τους είναι άνισος. Χρειάζονται βοήθεια. Βοήθεια από μας. Από μας που είμαστε περισσότερο τυχεροί και που τις περισσότερες φορές το ξεχνάμε!

Τα στοιχεία επικοινωνίας με τον πατέρα Τιμόθεο: Κινητό τηλέφωνό: 00243 815386620. Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. FaceBook: Timotheos Ntumba.

Αυτά για σήμερα. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα να περνάτε όσο πιο καλά μπορείτε…

ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 1. Ο Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος ανάμεσα σε παιδάκια. 2. Ένας ακόμα ντόπιος βαπτίζεται Ορθόδοξος.

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση georgemessaris@gmail.com και εγώ θα το μεταβιβάσω.

  • Τελευταία παραγωγή ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://www.omegadocumentaries.com ή επικοινωνήσετε με τον ίδιο. 

Up to 72% Off Local Warehouse Clearance, Ends: Aug 31, 2016

 Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

Από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie

16 Αυγ 2017 10:43
Πρόταση Γάμου και Επέτειος του Τσέχωφ, σε Κύμη, Μονόδρι και Κονίστρες

 Τις κωμωδίες του Άντον Τσέχωφ "Πρόταση [ ... ]

15 Αυγ 2017 12:24
Περιοδεία του ΚΚΕ στις περιοχές της μεγάλης πυρκαγιάς

Στις περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής που [ ... ]

10 Αυγ 2017 17:10
Αύγουστος 1953: Ώρες οδύνης

 

 

Ήταν μαγικές μέρες του Αυγούστου. [ ... ]

09 Αυγ 2017 17:51
Απαγόρευση κυκλοφορίας από από την 12η βραδινή της 12ης Αυγούστου, ημέρα Σάββατο 2017, έως και την 12η βραδινή της 13ης Αυγούστου, ημέρα Κυριακή 2017

Με βάση τον από 12-08-2017 Χάρτη Πρόβλεψης Κίνδυνου [ ... ]

16 Αυγ 2017 10:11
Άμεση κινητοποίηση μελών και οπαδών του ΚΚΕ στα πύρινα μέτωπα

Άμεση είναι η κινητοποίηση μελών και οπαδών [ ... ]

13 Αυγ 2017 19:57
Ο νέος Λεωνίδας

Του Κων. Φράγκου

Πριν προχωρήσω στο θέμα [ ... ]

10 Αυγ 2017 16:57

Επιστολή Συμεών Σκαρμούτσου προς τον κ. [ ... ]

08 Αυγ 2017 17:49
«Κάνοντας κουπί» ενάντια στο πλαστικό

Το πρόγραμμα A.S.A.P. (Active Skiathos Against Plastic bag), [ ... ]

15 Αυγ 2017 19:56

Με βάση τον από 15-08-2017 Χάρτη Πρόβλεψης Κίνδυνου [ ... ]

11 Αυγ 2017 17:15
Τέρμα οι δωρεάν πλαστικές σακούλες –Μπαίνει τέλος από το 2018 (ΚΥΑ)

Τέλος ανταποδοτικού χαρακτήρα σε όλες [ ... ]

10 Αυγ 2017 08:14
ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ. ΜΙΑ ΑΝΙΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ.


Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*


Όταν πριν [ ... ]

08 Αυγ 2017 17:39
576.000 ευρώ για τη φροντίδα των ΑμΕΑ

 

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Στερεάς [ ... ]