Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*
Τα προβλήματα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου δεν έχουν τέλος, αν και για τους γνωρίζοντας ήταν αναμενόμενα. Αιτία, η πολιτική πώλησης της περιουσίας του Πατριαρχείου από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους Παλαιστίνιους χριστιανούς, οι οποίοι έχουν κλιμακώσει τις αντιδράσεις των και εστιάζονται πλέον στον ίδιο τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ζητώντας την καθαίρεσή του, όπως έχουμε αναφέρει εκτενώς σε προηγούμενη αρθρογραφία μας. (Παραπομπές 1, 3).


Έτσι πρόσφατα (05/10/17), η Αστυνομία εξέδωσε μια περιοριστική εντολή εναντίον του Ορθόδοξου Άραβα, Ghassan Munair, απαγορεύοντάς του για μία εβδομάδα την είσοδο του στο Παλαιστινιακό χωριό Reineh στην Γαλιλαία, ενόψει της επίσκεψης του Πατριάρχη στην περιοχή. Ο Munair είναι πολιτικός ακτιβιστής και διαμαρτύρεται για την πώληση ακίνητης περιουσίας του Πατριαρχείου και για αυτό τον λόγο ζητά την απομάκρυνση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλου Γ. Η περιοριστική εντολή εναντίον του Munair εκδόθηκε λόγω «υποψιών για διατάραξη της δημόσιας ασφάλειας». Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, ότι «Θέλουμε να απελευθερώσουμε την Εκκλησία από τον επί ετών Ελληνικό έλεγχο και να φροντίσουμε την κοινότητά μας, την οποία [ο Πατριάρχης] παραμελεί και δεν ανησυχεί για αυτούς. Αντί να φροντίσει το ποίμνιό του, ο Πατριάρχης προέβη σε μια τελεσίδικη απόφαση πώλησης εκκλησιαστικής περιουσίας», η οποία σύμφωνα με το Πατριαρχείο, προορίζεται για την οικονομική υποστήριξη της ορθόδοξης κοινότητας. Έτσι κατά την επίσκεψή του (8/10/17) στο χωριό Reineh, ο Πατριάρχης Θεόφιλος είχε αστυνομική συνοδεία που εμπόδιζε τους διαδηλωτές να τον πλησιάσουν. Εκατοντάδες μέλη της [Ελληνορθόδοξης] κοινότητας διαμαρτύρονταν εναντίον του Πατριάρχη κατά την είσοδό του στην εκκλησία, αποκαλώντας τον διεφθαρμένο και ανάξιο του υψηλόβαθμου αξιώματός του και προτρέποντάς τον να παραιτηθεί. Μάλιστα το κίνημα εναντίον του Πατριάρχη αρχίζει να διογκώνεται επικίνδυνα πλέον, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αμφισβητείται ο επικεφαλής του Πατριαρχείου, αλλά να κατηγορείται ευθέως για διαφθορά, καθόσον οι συμφωνίες πώλησης είναι προϊόντα διαφθοράς , όπως ισχυρίζονται και να απαιτείται επιτακτικά η καθαίρεσή του, καλώντας μάλιστα όλους τους πιστούς να αντιταχθούν στις πωλήσεις εκκλησιαστικής περιουσίας. Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της Haaretz, η συγκεκριμένη προσπάθεια παρεμπόδισης της επίσκεψης του Πατριάρχη, ήταν η πρώτη «δοκιμή» για τους εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας, μετά από μια συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Βηθλεέμ, στο πλαίσιο της οποίας, ζητήθηκε η απομάκρυνση του Θεόφιλου και η υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στον τρόπο διαχείρισης της περιουσίας της κοινότητας. Η συνέλευση προσέλκυσε εκατοντάδες Παλαιστίνιους Ορθόδοξους Χριστιανούς από το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, καθώς και εκπροσώπους από την Ιορδανία και διάφορες παλαιστινιακές παρατάξεις. Επίσης παρευρέθηκαν ο Mahmoud Aloul, ανώτερος αξιωματούχος της Φατάχ, και ο Παλαιστίνιος Επίσκοπος Atallah Hanna, ο οποίος έχει αντιταχθεί ανοιχτά κατά του Πατριάρχη και έχει σηκώσει την Σημαία της αντίστασης κατά της Ελληνικής ταυτότητας του ανωτέρου κλήρου του Πατριαρχείου και την αντικατάστασή της από Παλαιστινιακή. 
Η εν λόγω συνέλευση υιοθέτησε το συμπέρασμα ότι η πώληση εκκλησιαστικής περιουσίας αποτελεί εθνικό Παλαιστινιακό ζήτημα που απειλεί τη συνεχιζόμενη παρουσία της χριστιανικής κοινότητας στο Ισραήλ. Επίσης, απεύθυνε έκκληση για άμεση δράση με σκοπό την αναστολή όλων αυτών των συναλλαγών και την παρεμπόδιση της ανάμειξης του Πατριάρχη Θεόφιλου και των υποστηρικτών του στα περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας (Παραπομπή 2). Οι συμμετέχοντες στη συνέλευση, εκλήθησαν να μποϋκοτάρουν τον Πατριάρχη και να μην τον υποδέχονται σε δεξιώσεις και λειτουργίες, ειδικά κατά τους εορτασμούς των Χριστουγέννων. Απαντώντας, παράγοντες του Πατριαρχείου, αρνήθηκαν τις κατηγορίες εναντίον του Θεόφιλου. Υπενθυμίζεται ότι, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στο Αμμάν, ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ, ισχυρίστηκε ότι οι πωλήσεις ακίνητης περιουσίας δεν ήταν πρόσφατες και ανέφερε ότι το Πατριαρχείο προσπάθησε είτε να διασώσει την εν λόγω περιουσία, είτε να εξασφαλίσει το αρμόζον αντίτιμο. 
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και άπτεται των εθνικών μας θεμάτων. Η πολιτική πώλησης περιουσίας του Πατριαρχείου αποτελεί καυτό θέμα, που δεν πρέπει να αγγίζεται. Το 2005, μετά από μια σειρά δραματικών γεγονότων που συγκλόνισαν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ο τότε Πατριάρχης Ειρηναίος Α', καθαιρέθηκε (γεγονός πρωτοφανές και μοναδικό στην ιστορία της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης), όταν αποκαλύφθηκε ότι «ενεπλάκη σε συναλλαγή», κατά την οποίαν έγινε προσπάθεια να πουληθεί ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου, δηλαδή τα ξενοδοχεία Petra και Imperial, εντός της παλαιάς πόλη της Ιερουσαλήμ και μάλιστα στην δεξιά εθνικιστική Εβραϊκή οργάνωση Ateret Hakohanim. Και ενώ ο νυν Πατριάρχης Θεόφιλος Γ΄, ανήλθε στον θρόνο του Πατριαρχείου, μετά από το πρωτοφανές αυτό γεγονός, εν τούτοις ευρίσκεται και αυτός στο μέσον ενός μεγάλου και ενδεχομένως επικίνδυνου για τα εθνικά μας θέματα κλυδωνισμού του Πατριαρχείου, για παρόμοιο θέμα διαχείρισης της περιουσίας του Πατριαρχείου και πιο σοβαρού, αφού αφορά πλέον αποδεδειγμένη πώληση πατριαρχικής περιουσίας. Φαίνεται, μετά από αυτές τις εξελίξεις, ότι ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ΄, δεν είχε εκτιμήσει τους κινδύνους των ενεργειών του, καθόσον είναι βέβαιο ότι γνωρίζει το γεγονός, ότι η πώληση περιουσίας αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους Άραβες (Παλαιστινίους και Ιορδανούς) Ορθοδόξους Χριστιανούς, καθόσον την θεωρούν δική τους εθνική γη , το δε θέμα δεν είναι πλέον εκκλησιαστικό αλλά καθαρά εθνικό και ότι θα αντιδράσουν οπωσδήποτε. Θα έπρεπε ο Πατριάρχης να γνωρίζει, ότι η πώληση περιουσίας τροφοδοτεί με νερό το μύλο του Παλαιστινιακού εθνικισμού, με τελικό σκοπό την ανάληψη της ηγεσίας του Πατριαρχείου από Άραβες χριστιανούς, όπως έγινε με το Πατριαρχείο Αντιοχείας, διακυβεύοντας έτσι τα επί αιώνες Ελληνικά εθνικά συμφέροντα στην περιοχή . Οι δε οικονομικές δυσκολίες, όπως ισχυρίζεται, θα έπρεπε να αντιμετωπισθούν με άλλους τρόπους, όπως πολλάκις συνέβη στο παρελθόν από τους προκατόχους του, οι οποίοι διαφύλαξαν την περιουσία του Πατριαρχείου επί αιώνες τώρα, καθόσον αυτή η περιουσία είναι το εχέγγυο για την επιβίωση του Πατριαρχείου και των Ελληνικών εθνικών συμφερόντων στην περιοχή. Εκτός και αν οι λόγοι είναι άλλοι, όπως θέματα διαφθοράς, όπως ισχυρίζονται οι Παλαιστίνιοι, που ελπίζουμε να μην είναι αληθείς.

*O Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, πρώην Αξκος επιχειρήσεων της ECMM στον πόλεμο της Βοσνίας, Απόφοιτος Tactical Intelligence School (U.S.Army), Μεταπτυχιακό στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Δικαίου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος ΔΣ του ΕΛΙΣΜΕ.
⦁ http://www.analystsforchange.org/2017/07/blog-post_219.html 
⦁ http://www.analystsforchange.org/2017/07/blog-post_246.html 
⦁ http://www.analystsforchange.org/2017/07/blog-post_669.html

 Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

Από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie

19 Οκτ 2017 18:01
H Λαμία ελεύθερη, 18 Οκτώβρη του 1944 - 73χρόνια μετά

Άρης Βελουχιώτης: 73 χρόνια μετά από τον [ ... ]

18 Οκτ 2017 14:12
Ανακοίνωση του Δημ. Συμβούλου Δήμου Τανάγρας κ. Λάζαρου Μαυράκη

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΗΛΕΣΙΟΥ

 

Αγαπητοί [ ... ]

17 Οκτ 2017 16:57
Εικονική περιήγηση στο νέο αρχαιολογικό μουσείο Αρέθουσα, της Χαλκίδας Από την εφορία αρχαιοτήτων Εύβοιας

Εικονική περιήγηση στο νέο αρχαιολογικό [ ... ]

16 Οκτ 2017 16:51
Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες του 2019: Όλο το παρασκήνιο της διεκδίκησης - Τα προβλήματα, η διαχείριση και η ανατροπή της τελευταίας στιγμής

Του Νάσου Νασόπουλου

Η Πάτρα είναι η διοργανώτρια [ ... ]

18 Οκτ 2017 20:10

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο [ ... ]

18 Οκτ 2017 13:50
Τα ναζιστικά γερμανικά εγκλήματα στον ελληνικό λαό την περίοδο της Κατοχής

Χιλιάδες εκτελέσεις πατριωτών από τον γερμανικό [ ... ]

17 Οκτ 2017 16:54
Η Ευβοιώτικη Septem και ο Σοφοκλής Παναγιώτου στο προεδρείο της ελληνικής ένωσης ζυθοποιών

Ο ιδιοκτήτης της μικροζυθοποιίας Septem, [ ... ]

16 Οκτ 2017 13:32

• Δημοπρασία για τη μίσθωση ακινήτου που [ ... ]

18 Οκτ 2017 16:36
Και στα δρεπτά άνθη «Διεπαγγελματική» …

 

Την Παρασκευή, 6/10/2017, στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ [ ... ]

18 Οκτ 2017 13:41
Έπεσαν οι υπογραφές για γήπεδο ποδοσφαίρου στο Σταυρό Εύβοιας

 Προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή [ ... ]

16 Οκτ 2017 17:00
Δελτίο Τύπου της Αριστερής Παρέμβασης στη Στερεά Ελλάδα για τα 73 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ

ΛΑΕ ΘΥΜΗΣΟΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΠΑΤΑΣ, ΛΕΥΤΕΡΩΣΕ [ ... ]

14 Οκτ 2017 20:04
Ανακοίνωση του ΣΒΣΕ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ Γ.Γ ΣΤΡΑΤΗΓ. [ ... ]