Λίγες φορές έχω αγανακτήσει τόσο, όσο αυτή τη φορά!

Ακόμα πιο λίγες φορές έχω νιώσει τόση λύπη όσο αυτή τη φορά!

Πολύ λιγότερες φορές έχω θυμώσει τόσο, όσο αυτή τη φορά!

Ελάχιστες φορές έχω κυριευθεί από τόση ανησυχία για το αύριο, όσο αυτή τη φορά!

Κάθε λέξη που διάβαζα στην πρόσφατη έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την φτώχεια στη Γηραιά Ήπειρο μού ανέβαζε το αίμα στο κεφάλι. Και αυτό γιατί η έκθεση αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία των μέτρων που ο κ. Σόϊμπλερ έχει επιβάλει στην Ελλάδα. Αντί να έχουν βελτιώσει την ελληνική οικονομία, την έχουν επιδεινώσει απελπιστικά!

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ε.Ε. «στην Ελλάδα διπλασιάστηκε το ποσοστό των νοικοκυριών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας καθώς το 2008, έτος που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, το 11,2% των Ελλήνων είχαν ελλείψεις σε βασικά αγαθά, ενώ το 2015 το ποσοστό αυτό «εκτινάχθηκε» στο 22,2%, όπως σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Έτσι, η Ελλάδα έγινε η τρίτη φτωχότερη χώρα-μέλος της Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία (34,2%) και τη Ρουμανία (22,7%). Το απογοητευτικό είναι ότι ενώ τα ποσοστά φτώχειας στα πρώην κομμουνιστικά βαλκανικά κράτη έχουν μειωθεί σημαντικά, το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα έχει διπλασιαστεί από το 2008.

Για λόγους σύγκρισης να αναφέρω ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για τη φτώχεια την ίδια περίοδο (2008-2015) υποχώρησε από το 8,5 στο 8,1% ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά φτώχειας καταγράφονται στη Σουηδία (0,7% το 2015 έναντι 1,4% το 2008), Νορβηγία (1,7% έναντι 2%) και τη Φινλανδία (2,2% το 2015 έναντι 3,5% το 2008).

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μπορεί η Ελλάδα να απέφυγε τη χρεοκοπία με την υπαγωγή της στο πρόγραμμα… διάσωσης, οι πολιτικές, όμως, αυστηρής λιτότητας των τελευταίων 8 ετών έχουν ως αποτέλεσμα να βαθύνει η ύφεση και ο ελληνικός λαός να αντιμετωπίζει δυσβάστακτα προβλήματα.

Η έκθεση τονίζει ότι το 39,9% του ελληνικού πληθυσμού στερείται βασικά υλικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως φαγητό και θέρμανση, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 44,5% του πληθυσμού ηλικίας 0-17 ετών. Την ίδια ώρα, σχεδόν ένα στα έξι νοικοκυριά (ποσοστό 17,7%) διαμένουν σε σπίτια ακατάλληλα με διαρροές στη στέγη, υγρασία σε τοίχους και πατώματα, υποβαθμισμένες συνθήκες υγιεινής κ.ά.

Τα στατιστικά στοιχεία της Ε.Ε. (που επιβεβαιώνει και η Ελληνική Στατιστική Αρχή) δίνουν στην Ελλάδα και την αρνητική «πρωτιά» σε ότι αφορά την ανεργία που παρότι το ποσοστό της έχει υποχωρήσει από το ρεκόρ του 28% σε 23%, παραμένει το υψηλότερο στην Ε.Ε.

Τέλος άλλη μία θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι από την έναρξη της κρίσης, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) έχει συρρικνωθεί κατά 25% και χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει.

Την ίδια ώρα και ενώ τα εισοδήματα των Ελλήνων έχουν μειωθεί μέχρι και 50% από την έναρξη της κρίσης, οι τιμές προϊόντων βασικής ανάγκης (και όχι μόνο) παραμένουν στα ύψη φέρνοντας σε απόγνωση τις ελληνικές οικογένειες και ιδιαίτερα αυτές που ζουν κάτω από τη γραμμή φτώχειας!

Το παρήγορο είναι ότι οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί αλλά και οι πολίτες, που έχουν ένα μικρό περίσσευμα, προσφέρουν βοήθεια, μόνο που δυστυχώς οι ανάγκες δεν καλύπτονται.

 Αφορμή για τούτες τις γραμμές μου έδωσε η τραγική ιστορία μιας μάνας που έχοντας χάσει τον άντρα της σε δυστύχημα και έχοντας η ίδια μείνει άνεργη για μεγάλο διάστημα, αναγκάστηκε να δώσει προσωρινά τα δύο της παιδιά (ηλικίας 4 και 8 ετών) σε ένα ίδρυμα αφού δεν μπορούσε να τους προσφέρει ούτε ένα πιάτο φαγητό. Παρότι το ίδρυμα παρείχε τα πάντα στα δύο αδελφάκια, τους έλειπε η μητρική στοργή γι’ αυτό σε μια από τις επισκέψεις της μητέρας τους, η οκτάχρονη κόρη έβαλε κρυφά στην τσέπη της ένα σημείωμα: «Μαμά πάρε μας πίσω και εμείς, σου υπόσχομαι, δεν θα τρώμε…»

Πώς λοιπόν να μην αγανακτείς, πώς να μη λυπάσαι, πώς να μην θυμώνεις, πώς να μην ανησυχείς για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού!

Ένα μικρό παιδί υπόσχεται να μην τρώει αρκεί να’ χει λίγη μητρική στοργή γιατί απλά, παρά τη μικρή του ηλικία, έχει αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να’ χει και τα δύο!

Καλή όρεξη, κύριε Σόϊμπλε. Εσύ έχεις να φας. Συνείδηση δεν έχεις…

 Αυτά για σήμερα. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα να περνάτε καλά και να θυμάστε ότι εμείς –και μόνο εμείς– κρατάμε την τύχη της Ελλάδας στα χέρια μας. Αν την αφήσουμε και πέσει θα μας παρασύρει…

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση georgemessaris@gmail.com και εγώ θα το μεταβιβάσω.

  • Τελευταία παραγωγή ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.omegadocumentaries.com η επικοινωνήσετε με τον ίδιο.

 

 

Christmas Sale

 Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

Από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie

17 Νοε 2017 18:46
Dirt Games Challenge 2017: Αντίστροφη μέτρηση

 

Έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία [ ... ]

15 Νοε 2017 14:56
O Δάβρης Ιωάννης στο βαλκανικό πρωτάθλημα στη Σλοβενία

Eκπροσώπησε την Ελλάδα στους Βαλκανικούς [ ... ]

14 Νοε 2017 17:03
Οι στόχοι των νέων έργων για τη Στερεά Ελλάδα

Στην 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης [ ... ]

12 Νοε 2017 22:52
Η Ελλάδα που παράγει - Οι θέσεις του ΣΒΣΕ στο εβδομαδιαίο περιοδικό του ΣΕΒ

Στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ της 12ης [ ... ]

16 Νοε 2017 17:19
Ο λόγος του Προέδρου του ΣΒΣΕ κ. Νίκου Κουδούνη στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Βοιωτίας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΉ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΚΑΙ [ ... ]

15 Νοε 2017 13:46
Σημαντικά έργα για το οδικό δίκτυο της Άμφισσας

 

Δύο έργα, συνολικού προϋπολογισμού 450.000 [ ... ]

14 Νοε 2017 16:54

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της καθημερινής [ ... ]

15 Νοε 2017 17:57
Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2017 (ΟΣΔΕ 2017) για υποψήφιους Νέους Γεωργούς

Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής [ ... ]

14 Νοε 2017 17:37
Εύβοια: Συνελήφθη ηλικιωμένος που πάτησε σκύλο με το αυτοκίνητό του

Ο εισαγγελέας όρισε τακτική δικάσιμο, [ ... ]

14 Νοε 2017 10:53
Φώφη Γεννηματά: 47,5% και 1.393 ψήφους στην Εύβοια

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου για τον [ ... ]

10 Νοε 2017 20:43
Παρουσίαση του βιβλίου «Όταν ένα δεινοσαυράκι συνάντησε ένα κρεμμυδάκι»

Την Κυριακή 26 Νοέμβρη το πρωί ένα δεινοσαυράκι [ ... ]