Του Γεράσιμου Τζίμα, Παραλία Αυλίδος

Του καλοβαλμένου 37χρονου ανθρώπου με το κόκκινο γαρύφαλλο να στολίζει καθημερινά το πέτο του σε όλη τη διάρκεια της δίκης του. Το σπίτι μας στη λαϊκή συνοικία Ντούτσαγα της μεγάλης επαρχιακής μας πόλης του Αγρινίου με τα μεγάλα πλατάνια, τα πεύκα, το μεγάλο πηγάδι με το πόσιμο νερό για όλους μας, το όμορφο πέτρινο τρίτο δημοτικό σχολείο, δίπλα του οι φυλακές και λίγο πιο πέρα ορθογώνια, η ενορία μας η Αγία Τριάδα. Πίσω από τη μάντρα στο ιερό της εκκλησίας 30-40 μέτρα απόσταση, ήταν ο τόπος των εκτελέσεων όπου πρωϊνιάτικα της Μεγάλης Παρασκευής 1944, εκτελέστηκαν πάνω από εκατόν είκοσι αθώοι και άλλοι τρεις που κρεμάστηκαν συμβολικά στην κεντρική μας πλατεία. Αυτά και άλλα πολλά ήταν τα όσα έζησα μέχρι τότε! Και ήταν που δεν γνωρίζαμε ακόμα, το τι άλλο μας ξημερώνει καθώς η κατάσταση ήταν ρευστή και ευμετάβλητη. Καθώς τη μια μέρα η δασκάλα μας η κυρά Μαρία η σαλιάρα όπως λέγαμε, να μας βάζει σειρά και να γυρνάμε στις γύρω συνοικίες τραγουδώντας ασταμάτητα αντάρτικα τραγούδια και την άλλη μέρα, ένας πανύψηλος δάσκαλος, προφανώς δεξιόστροφος που θα έλεγε και ο άσχετος Τσίπρας, να μας κρατά σε συνεχή βηματισμό και επαναλαμβανόμενη την κραυγή «μπλε και άσπρο, μπλε και άσπρο».

 

Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το περνούσα στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου όπου ο πατέρας μου με υλικά τον τενεκέ και με κόλληση το καλάι μέσα σto μαγαζί παράγκα, έφτιαχνε ό,τι σήμερα φτιάχνεται με πλαστικό, γυαλί και άλλα σύγχρονα υλικά. Και τι δεν είδαν τα μάτια μου σε αυτή την πλατεία που ο πατέρας μου με κρατούσε εκεί για να μην αλητεύω, όπως έλεγε! Κάποιο μεσημέρι, νομίζω του 1944, είδα τον καπετάν Δία με τα περίπου 40 παλικάρια του, δεμένους αρμάθα πίσω του με χοντρό σχοινί, τον έναν πίσω από τον άλλο προερχόμενους από το σταθμό του τραίνου, να βαδίζουν διαγώνια την πλατεία με κατεύθυνση τη διοίκηση αστυνομίας Αγρινίου. Μια-δυο μέρες μετά μαζί με την μητέρα μου, πήραμε το τραίνο για δουλειές στο Αιτωλικό τους είδαμε κρεμασμένους στη θέση πλάτανος, λίγο πριν το χωριό Καλύβια, έναν-έναν σε κάθε τηλεγραφική κολώνα της γραμμής του τραίνου.

Το μέχρι τότε περιβάλλον μου αλλά και εμπειρίες μου, μου είχαν δημιουργήσει την ανάγκη πως δεν έπρεπε να σκέπτομαι πολιτικά, ούτε και κομματικά παρά μόνο να ενεργώ ανάλογα με όσα άλλα που σαν παιδί που ήμουνα, με ενδιέφεραν. Δηλαδή να μην ξεχωρίζω τον κόσμο ανάλογα με το τι δηλώνει ότι είναι, αλλά μόνο με το πως αντιδρά και συμπεριφέρεται. Γιατί αυτό θα βοηθούσε στην εύρυθμη λειτουργία της διαβίωσής μας. Είναι μήπως ψέμα να πω ότι δίπλα από το φαναρτζίδικο του πατέρα μου, αμέσως μετά την απελευθέρωση από τους γερμανούς, πουλιόταν ελεύθερα η εφημερίδα ‘ριζοσπάστης’ η έκδοση της οποίας διακόπηκε ξαφνικά και μόνο ύστερα από πολλά χρόνια επανεκδόθη;. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί απλούστατα βιαζόμαστε, δεν σκεπτόμαστε ώριμα και σταθερά, παρά μόνο επιπόλαια και ανεύθυνα!

Λόγω επαγγέλματός μου γύρισα όλο τον κόσμο και περισσότερο τη Σοβιετία της Μαύρης θάλασσας όπου για πολλές φορές και μέρες και πάντα χωρίς περιοριστικούς κανόνες και συνοδεία όπως γινόταν με τους τουρίστες. Απέκτησα εμπειρίες της εξυμνούμενης τότε, εκτός βέβαια Σοβιετίας, πραγματικής διαβίωσης και πρακτικής της σοβιετικής καθημερινότητας. Ο κόσμος της δεκτικός και ευγενικός εντυπωσίαζε. Οι ελλείψεις όμως πολύ αισθητές και καμιά φορά ανυπόφορες. Επί ένα εικοσαήμερο καθημερινά το απόγευμα στην Οδησσό, επισκεπτόμουν το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν ο ναύκληρος του πλοίου μας εξαιτίας πτώσεώς του από την γέφυρα του πλοίου, στο κατάστρωμα Στο νοσοκομείο όλα έμοιαζαν λιτά και μετρημένα. Το βραδινό ήταν ένα απλό κρουασάν και αν η σύριγγα δεν μαύριζε, δεν την άλλαζαν.

Οι περισσότερες κατοικίες στην πόλη ήταν μέσα σε πενταόροφες πολυκατοικίες με κοινά τα κοινόχρηστα για όλους τους κατοίκους του κάθε ορόφου! Και πως να μπορούσε ένας ηλικιωμένος να βιώνει σε μια τέτοια πενταόροφη πολυκατοικία χωρίς ασανσέρ και αποκλειστικά κοινόχρηστα; Όπου επίσης τα εργατικά δικαιώματα και η πορεία όλων ήταν προκαθορισμένη από γεννησιμιού σου, ανάλογα με τις κομματικές προσβάσεις των γεννητόρων σου; Έτσι προέκυψε και η επί χρόνια σε μεγάλο τμήμα του λαού ρύση του πασίγνωστου «αυτοί παριστάνουν ότι μας πληρώνουν και μας φροντίζουν, και εμείς ότι εργαζόμαστε»

Ας έλθουμε όμως στη μέγιστη και επαναλαμβανόμενη υποκρισία του πρωθυπουργού!

Αχ πόσο νευριάζω και απογοητεύομαι όταν αυτό το κράτος που το υπηρέτησα στο ναυτικό τριάντα ολόκληρους μήνες, που χρόνια θαλασσοπνιγόμουνα με τα εμπορικά πλοία, που και τα δύο μου αγόρια πολύ καλοί επιστήμονες, με μεγάλη υπερηφάνεια και επάρκεια υπηρέτησαν την πατρίδα, χωρίς διορισμούς και αργομισθίες. Εμείς ρε Τσίπρα δεν σκαρφαλώσαμε σε ξένους ώμους και το ψέμα δεν έγινε βίωμά μας!

Και ξαφνικά Αλέξη από την Αμαλιάδα που βρέθηκες στις 17.3.2017 για να τιμήσεις λέει το μουσείο Μπελογιάννη, μας πληροφόρησες ότι ο Μπελογιάννης είναι σύμβολο ειρήνης και δημοκρατίας! Ποιος; ο Μπελογιάννης! Ο άνθρωπος που τον Ιούνιο του 1950 με εντολή των κομουνιστών, όχι της νόμιμης αρχής, επέστρεψε παράνομα στην Ελλάδα με σκοπό την ανασυγκρότηση του παράνομου τότε ΚΚΕ, ενώ άλλα συμφώνησε η συνθήκη της Γιάλτας, μαζί τους και ο Στάλιν! Και ποιος κανόνιζε και ανεχόταν όλα αυτά; Κάποτε θα πρέπει όλα να βγούνε στη φόρα και όσοι ευθύνονται, είτε έτσι είτε αλλιώς, θα πρέπει να ελεγχθούν πολύ αυστηρά. Και μήπως θα πρέπει ακόμα να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε και την επιβολή ενός νέου, χαριστικά άκαπνου ΓΟΥΔΙ;. Υπάρχει ένα βιβλίο το «ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι του πρώην μελλοθάνατου Τάκη Λαζαρίδη, που δαγκώνει και ντροπιάζει την Ελλάδα και εμάς τους Έλληνες!!!.

 

Γεράσιμος Τζίμας , Παραλία Αυλίδας 8.4.2008

 

 

 Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

Από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie

16 Οκτ 2017 17:00
Δελτίο Τύπου της Αριστερής Παρέμβασης στη Στερεά Ελλάδα για τα 73 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ

ΛΑΕ ΘΥΜΗΣΟΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΠΑΤΑΣ, ΛΕΥΤΕΡΩΣΕ [ ... ]

14 Οκτ 2017 20:04
Ανακοίνωση του ΣΒΣΕ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ Γ.Γ ΣΤΡΑΤΗΓ. [ ... ]

11 Οκτ 2017 17:03
Όταν είσαι 15 χρονών απαγορεύεται να πιείς μπύρα αλλά επιτρέπεται να επιλέξεις το φύλο σου

Με τι λογική εσείς οι 148 βουλευτές ψηφίσατε [ ... ]

06 Οκτ 2017 13:21
Μυθολογικό εργαστήρι για ενήλικες 2017-2018

 

Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς [ ... ]

16 Οκτ 2017 16:51
Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες του 2019: Όλο το παρασκήνιο της διεκδίκησης - Τα προβλήματα, η διαχείριση και η ανατροπή της τελευταίας στιγμής

Του Νάσου Νασόπουλου

Η Πάτρα είναι η διοργανώτρια [ ... ]

13 Οκτ 2017 17:45
Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, για τις 5 απολύσεις σε καταστήματα μαζικής εστίασης

Το θέμα των απολύσεων σε καταστήματα μαζικής [ ... ]

09 Οκτ 2017 19:56
Το ντοκιμαντέρ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Με [ ... ]

05 Οκτ 2017 17:01
ΑΝΘΟ-Τετάρτη για τους Συνεταιρισμούς

 

Πραγματοποιήθηκε με πολύ ενδιαφέρον [ ... ]

16 Οκτ 2017 13:32

• Δημοπρασία για τη μίσθωση ακινήτου που [ ... ]

13 Οκτ 2017 10:34
Πάτρα: Η Κυρία Χριστίνα της πλατείας Μαρκάτου ζητά τη βοήθεια όλων μας - Θέλει ρούχα και στέγη για το χειμώνα...

Η Κυρία Χριστίνα κατοικεί εδώ και καιρό [ ... ]

09 Οκτ 2017 10:37

• Διακοπή της υδροδότησης θα πραγματοποιηθεί [ ... ]

04 Οκτ 2017 17:15
Σε εκπαιδευτική ημερίδα στη Χίο η σχολική σύμβουλος Εύβοιας, Ρούλα Κεχρή

• Σε εκπαιδευτική ημερίδα στη Χίο πήρε [ ... ]