Του  Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Στις 7 Απριλίου 2017, για πρώτη φορά επί Trump, 59 αμερικανικοί πύραυλοι Tomahawk cruise κτυπούν την αεροπορική βάση Shayrat στην κ. Συρία, από όπου εκτιμάται ότι συριακά αεροπλάνα είχαν ενερηγήσει επίθεση, στις 4 Απριλίου 2017, με χημικές ουσίες στην ελεγχομένη από τους αντάρτες πόλη Khan Sheikhoun στην περιοχή Idlib, στη β. Συρία.

Προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η χημική ουσία Sarin χρησιμοποιήθηκε στην Khan Sheikhoun με περίπου 80 νεκρούς και 100 τραυματίες, μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι. Το γεγονός προκάλεσε την οργή της Διεθνούς κοινότητας, η οποία έχει χαρακτηρίσει την επίθεση με χημικά όπλα(ΧΟ) ως εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας.

Υπόψη, ο Assad είχε κάνει ευρεία ΧΟ το 2013 με σοβαρές απώλειες στο προάστιο Γούτα της Δαμασκού. Όμως αναγκάσθηκε να τα παραδώσει για καταστροφή για να αποφύγει ένα κτύπημα, αφού είχε υπερβεί τις κόκκινες γραμμές των Η.Π.Α. επί Obama για μη χρήση ΧΟ. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων έχουν παραμείνει και χρησιμοποιηθεί ΧΟ και από τις δύο πλευρές στη Συρία,

Ο Trump είπε ότι πρόκειται για περιορισμένη ενέργεια για να αποτρέψει τον Assad από μελλοντική χρήση ΧΟ, τον οποίον υποστηρίζουν η Ρωσία και το Ιράν.
Στην μετά Obama εποχή, παρατηρείται
αρχικά ασάφεια στην υπό διαμόρφωση νέα κυβερνητική πολιτική του Trump, με τις διαφοροποιημένες δηλώσεις του ΥΠΕΞ  Rex Tillerson, και του πρέσβη των Η.Π.Α. Halley στα Η.Ε. Πάντως, αποβλέπουν περίπου προς τη νίκη κατά των IS και δεν δίδουν προτεραιότητα στην έξωση του Assad με στρατιωτική δύναμη, αλλά αποφασίζει ο συριακός λαός.

Ακολουθεί συνάντηση στη Μόσχα του Tillerson και Lavrov, γνωστοί από τότε που ήταν Διεθυντής της ExxonMobil. Οι σχέσεις Η.Π.Α.-Ρωσίας βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από την ανάληψη της προεδρίας από τον Trump. Συζητήθηκε να σχηματισθεί μια ομάδα εργασίας για τα κύρια σημεία προστιβής, που εντοπίζονται στη Συρία, στην Ουκρανία και στη βόρεια Κορέα. Ο Lavrov υπενθύμησε τις συνέπειες της μεσολάβησης των Η.Π.Α, στη Σερβία, στη Λιβύη και στο Ιράκ και τόνισε ότι η εμπλοκή τους και στη Συρία έχει την ίδια τύχη.

Οι αντιρρήσεις των δύο υπουργών εξακολουθούν περί ρωσικής επέμβασης στις αμερικανικές εκλογές. Ακολουθεί και το κτύπημα με τη ΄΄μητέρα των βομβών GBU-43/B_ κατά των IS σε καταφύγιο στα σύνορα Αφγανιστάν- Πακιστάν, με 36 νεκρούς. Άλλο μήνυμα κυρίως προς την β. Κορέα με τις σε εξέλιξη πυρηνικές απειλές και με αποφασισμένο τον Trump να τις εξαλείψει, με αντιθέσεις όμως Κίνας και Ρωσίας για την επικίνδυνη αστάθεια που δημιουργείται στην περιοχή.

 

 

 

 

 

 

 

 Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

Από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie

28 Ιουν 2017 18:11

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, [ ... ]

28 Ιουν 2017 18:00
Συναυλία με το Μπάμπη Τσέρτο και την Αρετή Κετιμέ, στο θέατρο Ορέστης Μακρής της Χαλκίδας

 

Συναυλία με το Μπάμπη Τσέρτο, την Αρετή [ ... ]

27 Ιουν 2017 19:12
Φαινόμενο ανάπτυξης φυτοπλαγκτού στο Μαλιακό, Β. Ευβοϊκό κόλπο και άλλες θαλάσσιες περιοχές της Περιφέρειας

 

 

Σας ενημερώνουμε ότι τις τελευταίες [ ... ]

27 Ιουν 2017 14:16
Λευκή νύχτα με τα καταστήματα ανοιχτά, στην Ερέτρια

 

Λευκή νύχτα με τα καταστήματα ανοιχτά [ ... ]

28 Ιουν 2017 18:08
Πεζοπορία στους Πεταλιούς, στις 2 Ιουλίου

Πεζοπορία στη μεγαλόνησο των Πεταλιών, [ ... ]

28 Ιουν 2017 17:56

Συναυλίες με τίτλο "SummERTime", διοργανώνει [ ... ]

27 Ιουν 2017 14:40
Σεμινάρια Σύγχρονης Ιστορίας της Τουρκίας (1923-2017)

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Ανακοίνωση

Η [ ... ]

27 Ιουν 2017 14:13
Διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην πλατεία Μάλλιου, της Χαλκίδας

Με συγκροτήματα από την Κίνα, την Αίγυπτο [ ... ]

28 Ιουν 2017 18:04
Συναυλία με το Θάνο Μικρούτσικο, στο θέατρο Ορέστης Μακρής της Χαλκίδας

Συναυλία με το Θάνο Μικρούτσικο, διοργανώνεται [ ... ]

28 Ιουν 2017 17:44
Εκδήλωση για την πολιτική Οικολογία

Το Οικολογικό Δίκτυο διοργανώνει μια εκδήλωση [ ... ]

27 Ιουν 2017 14:20
Πρόσκληση για προστασία του περιβάλλοντος

 

Τις τελευταίες ήμερες βρίσκεται ήδη [ ... ]

27 Ιουν 2017 12:36
Εργατικό Φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ Χαλκίδας, στο πάρκο Δέλτα της Νεάπολης

 

Εκδηλώσεις του εργατικού φεστιβάλ, διοργανώνουν [ ... ]