Ο ΕΦΕΤ, ανταποκρινόμενος στο ρόλο του να προστατεύει την υγεία των καταναλωτών από διατροφικούς κινδύνους καθώς και τα συμφέροντά τους από πρακτικές υπονόμευσης, προβλέπει την εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο του Πάσχα έχοντας ήδη εντάξει τους ελέγχους αυτούς στον ετήσιο προγραμματισμό του.

Προς την κατεύθυνση αυτή, μετά από συσκέψεις και με άλλες αρμόδιες αρχές, τόσο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, προωθεί τον συντονισμό των δράσεων με στόχο την επαρκή κάλυψη της αγοράς και τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.

Οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες του Πάσχα μας οδηγούν σε αγορά και κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων. Η σωστή επιλογή τους και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι (μαγείρεμα, συντήρηση) βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής μας διατροφής, καθώς και στην αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή.

Για το λόγο αυτό και με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού  κοινού,  ο  ΕΦΕΤ  ενημερώνει  τους  πολίτες  –  καταναλωτές  με χρήσιμες συμβουλές και βασικές οδηγίες για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει των εορτών.

 Τι  πρέπει  να  προσεχθεί  γενικά :

Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

Αγοράστε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα και μικρόβια.

Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.

Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

 Τι  πρέπει  να  προσεχθεί  κατά  την προμήθεια  αμνοεριφίων,  σπλάχνων και  κρέατος :

Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές  χώρες,   η   σφραγίδα   καταλληλότητας   έχει   χρώμα   «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» και ωοειδές σχήμα.

Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας, επίσης, αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.

Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

Τα σπλάχνα  δεν  πρέπει  να  φέρουν  οζίδια  και  κύστεις  ούτε  να  παρουσιάζουν μεταβολές  του  χρωματισμού  και  να  μην  είναι  εκτεθειμένα  στο  περιβάλλον. Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

 Τι  προσέχουμε  κατά  την  προμήθεια  αυγώ ν  :

Τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, η ημερομηνία λήξης.

Για την καλή συντήρηση διατηρήστε τα αυγά σε δροσερό χώρο.

 Τι  πρέπει  να  προσέξετε  κατά  την  προμήθεια  σοκολατένιων  αυγώ ν  :

Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν

οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων, (μπορεί να προκληθεί πνιγμός) και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

 Τι  ισχύει  για  τις  βαφέ ς  των  αυγώ ν  :

Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες.

Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.

Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες.

 

Παρακαλούνται, τέλος, οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής τους να απευθύνονται στον ΕΦΕΤ και στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 11717.

 Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

Από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie

28 Απρ 2017 15:01
Κυκλοφορεί η νέα ποιητική συλλογή του Πατρινού Γιώργου Κοζία, με τίτλο

"Ό,τι υπήρχε στο μαγαζάκι σου χάθηκε, επωλήθη. [ ... ]

27 Απρ 2017 13:49
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ EUROPEAN SPACE AGENCY ΣΤΗΝ ΕΑΒ

Με την παρουσία της Γενικής Γραμματέως [ ... ]

27 Απρ 2017 09:32
Την παύση λειτουργίας του εξεταστικού κέντρου λυκείου Βασιλικού, καταγγέλλει με επιστολή του ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του λυκείου

Την παύση λειτουργίας του γενικού λυκείου [ ... ]

26 Απρ 2017 15:07
ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ - Αφιέρωμα στον James Joyce

 

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας [ ... ]

28 Απρ 2017 14:57
AIΜΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

 

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην προσπάθεια [ ... ]

27 Απρ 2017 13:46
Στο παγκόσμιο φεστιβάλ τέχνης

Στο παγκόσμιο φεστιβάλ τέχνης "Global Art Festival", [ ... ]

26 Απρ 2017 17:05
Ο Εμπορικός Σύλλογος Λιβαδειάς ενημερώνει πως οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 2 έως 15 Μάιου και τα καταστήματα τις Κυριακές, 7 Μαΐου και 14 Μαΐου θα παραμείνουν προαιρετικά Κλειστά.

Με την ευκαιρία της διενέργειας σε πολλές [ ... ]

26 Απρ 2017 15:00
Πρόσληψη προσωπικού σε μεζεδοπωλείο της Χαλκίδας

Υπάλληλο στο service ζητά να προσλάβει μεζεδοπωλείο [ ... ]

28 Απρ 2017 12:32
Ένα ξεχωριστό πάρκο το Adventure park, στη Μαλακάσα

Ένα ξεχωριστό πάρκο - χώρος αναψυχής, το [ ... ]

27 Απρ 2017 13:43
► Εργαστήρι παραδοσιακών ζυμαρικών, στη Σκάλα Ωρωπού

Εργαστήρι παραδοσιακών ζυμαρικών, λειτουργεί [ ... ]

26 Απρ 2017 17:03
Παρουσίαση Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων (ΗΜΑ) Εγγραφή & Καταχώριση υπόχρεων στο ΗΜΑ

Ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας [ ... ]

25 Απρ 2017 21:47
Τον αρχαίο εκείνο τον καιρό…

Η οικονομική κρίση που για οκτώ χρόνια [ ... ]