Στην Ιεράπετρα, το Νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, σε μία περιοχή με μεγάλη παράδοση στην καλλιέργεια κηπευτικών, ιδρύθηκε το 2001 o Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιεράπετρας ΑΝΑΤΟΛΗ (www.asanaoli.gr, 28420 27540), που τον επισκέφθηκε ομάδα από τον Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Αθηνών-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ στις 7/11/2017.

Σήμερα αριθμεί 222 μέλη που είναι έμπειροι και πιστοποιημένοι καλλιεργητές με περισσότερα από 1200 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών, με παραγωγή 19.000 τόνους. Οι τομείς δραστηριότητας του συνεταιρισμού περιλαμβάνει την καλλιέργεια, την οργάνωση και την παρακολούθηση των καλλιεργειών καθώς και την τυποποίηση και εμπορία υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας νωπών κηπευτικών.

Η κύρια δραστηριότητα του δημοπρατηρίου είναι από Νοε έως Μάι … δηλαδή σε πλήρη αντιστροφή από όλες τις ανάλογες αγροτικές παραγωγές της Ευρώπης.

Η παραγωγή ελέγχεται καθημερινά με τη συνεργασία παραγωγών - γεωπόνου ως προς τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπάνσεων. Τηρούνται αυστηρά οι κανόνες ορθής χρήσης και ασφαλείας και γίνεται έλεγχος με βιολογικές μεθόδους (χρήση ωφέλιμων εντόμων, βομβίνων). Τα προϊόντα τα οποία παράγονται είναι : ντομάτα, πιπεριά, αγγούρι, και μελιτζάνα με δυνατότητα καλλιέργειας όλων των ποικιλιών των παραπάνω ειδών.

Ο Α.Σ. «ΑΝΑΤΟΛΗ» στεγάζεται σε νέες, σύγχρονες, ιδιόκτητες κτηριακές εγκαταστάσεις, έκτασης 1500 m².

Εφαρμόζονται προγράμματα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ και συστήματα ποιότητας καθώς και η υψηλής τεχνογνωσίας προσφορά υπηρεσιών από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Εμείς «χαζέβαμε» για αρκετή ώρα το «Ημερολόγιο Παραγωγού» σαν από άλλης εποχής εικόνα … και είδαμε να αξιοποιούνται οι δυνατότητες του ifarma, που είναι μια ολοκληρωμένη λύση για την διαχείριση Ομάδων Παραγωγών.

Το ifarma (ifarma.agrostis.gr, 2310 804981) αναπτύχθηκε για την αποτελεσματικότερη Διαχείριση των καλλιεργειών με: Προγραμματισμό, παρακολούθηση και καταγραφή εργασιών κατά την καλλιεργητική περίοδο, Λεπτομερή παρακολούθηση ποσοτήτων και κόστους εφοδίων και συντελεστών, όπως εργατών, μηχανημάτων, σπόρων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων, Χρήση καθορισμένων πρότυπων εργασιών και προγραμμάτων καθώς και δυνατότητα δημιουργίας νέων και Προβολή καλλιεργητικών εργασιών σε ημερολόγιο και καταγραφή στο χάρτη. ….

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι στοιχεία από διαφημιστικές καταχωρήσεις, αν δεν τα ζούσαμε, με όλη την σημασία των λέξεων, στην Ιεράπετρα μετά από προτροπή του φίλου Μάνου Καπαράκη (αγρότη, συνεταιριστή), με τον κ Γιώργο Λυρατζάκη (Γεωτεχνικό της ΑΝΑΤΟΛΗΣ), που συναντήσαμε στην συνάντηση των αγροτών-ανθοπαραγωγών.

Στην Επίσκεψη Μελέτης στις 6 και 7 Νοε 2017 πραγματοποιήθηκαν:

 • Συνάντηση συνεργασίας στην Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης στις 6/11/2017, με αγρότες-ανθοπαραγωγούς με αντικείμενο το μέλλον της ελληνικής ανθοπαραγωγής και συμμετέχοντες τους: Σ. Βασιλείου, Ε. Γιαλιτάκη, Ι. Παρλαμά, Α. Καλαϊτζάκη, Ε. Καρυωτάκη, Ν. Καστανάκη, Δ. Τσαπάκη, Γ. Πολιουδάκη, Γ. Μουντράκη, Γ. Ρουμελιωτάκη, Ι. Ρουμελιωτάκη, Μ. Ηγουμενάκη, Γ. Πολιουδάκη, Ρ. Μπιρλιράκη, Δ. Μιχαηλίδη, Δ. Κελμάγερ, Κ. Ηρειώτη και Α. Κελμάγερ (6932381604).

 • Συνάντηση συνεργασίας στην Ιεράπετρα Λασιθίου Κρήτης στις 6/11/2017, με αγρότες-ανθοπαραγωγούς, με αντικείμενο το μέλλον της ελληνικής ανθοπαραγωγής και συμμετέχοντες τους: Α. Κελμάγερ, Δ. Μιχαηλίδη, Δ. Κελμάγερ, Κ. Ηρειώτη, Ν. Σηφάκη, Μ. Σηφάκη, Ν. Τζανάκη, Μ. Βιανιτάκη, Μ. Καραλάκη, Ν. Παπαγιαννάκη, Γ. Κοντοπόδη, Γ. Τζανάκη, Γ. Γαϊτάνη, Ο. Βιαννιτάκη, και Ν. Σαμπροβαλάκη.

 • Επίσκεψη ενημέρωσης στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΑΝΑΤΟΛΗ στο Στόμιο Ιεράπετρας στις 7/11/2017 με αντικείμενο την ηλεκτρονική εφαρμογή πώλησης αγροτικών προϊόντων και ενημέρωση λειτουργίας Ομάδων Παραγωγών από τους: Μιχάλη Αγγελάκη (Πρόεδρο), Παναγιώτη Καρφάκη (Διευθυντή), Μάνο Καπαράκη (αγρότη, μέλος ΑΝΑΤΟΛΗΣ), Γιώργο Λυρατζάκη (Γεωτεχνικό της ΑΝΑΤΟΛΗΣ), Μανώλη Χαραλαμπάκη (για την διαδικασία δημοπράτησης ….) και άλλους.

 • Επίσκεψη Μελέτης στο θερμοκήπιο του Ορέστη Βιαννιτάκη στην Ιεράπετρα στις 7/11/2017 για ενημέρωση στην παραγωγή και εμπορία τριαντάφυλλων και ζερμπερών. Στην συζήτηση με τον κ Ορέστη, την κα Μαρία και την κα Έφη παρουσιάστηκε όλη η εικόνα των προβλημάτων εμπορίας των δρεπτών ανθέων στην Ελλάδα και της επιτακτικής ανάγκης λειτουργίας σύγχρονης ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΝΘΑΓΟΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ.

 • Συνεργασία με τον κ Μιχάλη Παπαδάκη της minisoft, στην Ιεράπετρα, για διευκρινήσεις για λύση Εμπορικής & Λογιστικής Συνολικής Διαχείρισης

Αν προστεθούν οι γνώσεις και εμπειρίες από τα σύγχρονα Δημοπρατήρια, σε προηγούμενες Επισκέψεις Μελέτης μελών του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ (Ανθέων 21, Άνω Πατήσια, 1143 ΑΘΗΝΑ), όπως του Μέχελεν στο Βέλγιο (Βρυξέλλες), και του Ααλσμιρ (Ολλανδία), ο εκσυγχρονισμός μιας ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ αγροτικών προϊόντων, όπως τα ευαλλοίωτα δρεπτά άνθη & πρασινάδες, θα μπορούσε να αξιοποιήσει ένα σύστημα λογιστικής της softone, εφαρμογές δημοπράτησης της minisoft και μελλοντική συνεργασία με το ifarma, κατά αναλογία της λειτουργίας του δημοπρατηρίου του Α.Σ. ΑΝΑΤΟΛΗ.

Η λειτουργία μιας σύγχρονης κεντρικής αγοράς θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα εξής:

 1. Ηλεκτρονική παραγγελιοληψία με αξιοποίηση barcode.

 2. Δυνατότητα καταγραφής όλων των συλλεχθέντων ποσοτήτων κάθε μέρα.

 3. Δημοπράτηση με tablet με scanner από κάθε έμπορο.

 4. Αξιοποίηση του διαδικτύου για από απόσταση συμμετοχή στην δημοπρασία.

 5. Δυνατότητα λειτουργίας «ρολογιού» δημοπράτησης.

 6. Δυνατότητα αποστολής παραγγελθέντων ποσοτήτων.

Ο κ Μάνος Καπαράκης, έδειξε στο κινητό του τηλέφωνο την αποθήκη των προϊόντων που παρέδωσε, την τιμή που πουλήθηκαν και σε ποιόν πουλήθηκαν τα προϊόντα που παρέδωσε, τον λογαριασμό του κλπ.

Από όσα καταπληκτικά είδαμε εν λειτουργία και πήραμε εξηγήσεις από τους ίδιους τους αγρότες που τα χειρίζονται, η ομάδα της Επίσκεψης Μελέτης απέκτησε μια αρκετά επαρκή εικόνα της λειτουργίας ενός σύγχρονου δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων.

Αν και η προσπάθεια να ανταποκριθεί ένα εκλεγμένο μέλος Διοίκησης, στα τιμητικά καθήκοντα που έχει εκλεγεί, είναι πολύ μεγάλη, συχνά εις βάρος των οικογενειακών, κοινωνικών και επαγγελματικών του υποχρεώσεων, οι στιγμές που ζει σε επισκέψεις μελέτης τέτοιες όπως στον ΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗ τον αποζημιώνουν με κάποιο τρόπο …

Η εκτενής ανταπόκριση έγινε κυρίως σαν προσπάθεια εκτόνωσης των έντονων συναισθημάτων αισιοδοξίας από την παρουσίαση της λειτουργίας του σύγχρονου δημοπρατηρίου του ΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗ και λόγω των πολύ ελπιδοφόρων συζητήσεων στις δυο συναντήσεις ανθοπαραγωγών στην Χερσόνησο και την Ιεράπετρα.

Η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει σε μια …. Ανατολή …

 

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Christmas Sale

 Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

Από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie

22 Νοε 2017 19:12

H παραδοσιακή πέτρινη γέφυρα [ ... ]

20 Νοε 2017 19:07
Στοιχεία ανακύκλωσης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Στα πλαίσια ενημέρωσης & δημοσιοποίησης [ ... ]

17 Νοε 2017 18:46
Dirt Games Challenge 2017: Αντίστροφη μέτρηση

 

Έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία [ ... ]

15 Νοε 2017 14:56
O Δάβρης Ιωάννης στο βαλκανικό πρωτάθλημα στη Σλοβενία

Eκπροσώπησε την Ελλάδα στους Βαλκανικούς [ ... ]

21 Νοε 2017 17:13

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της καθημερινής [ ... ]

20 Νοε 2017 18:48

Βοηθός διαιτητή στο ΑΠΟΕΛ - Ρεάλ Μαδρίτης [ ... ]

16 Νοε 2017 17:19
Ο λόγος του Προέδρου του ΣΒΣΕ κ. Νίκου Κουδούνη στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Βοιωτίας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΉ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΚΑΙ [ ... ]

15 Νοε 2017 13:46
Σημαντικά έργα για το οδικό δίκτυο της Άμφισσας

 

Δύο έργα, συνολικού προϋπολογισμού 450.000 [ ... ]

20 Νοε 2017 19:10
Ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς για την «Black Friday»

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, πέρυσι [ ... ]

20 Νοε 2017 18:47

• "Ο δικός μας Θεός - ο δικός μας άνθρωπος", [ ... ]

15 Νοε 2017 17:57
Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2017 (ΟΣΔΕ 2017) για υποψήφιους Νέους Γεωργούς

Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής [ ... ]

14 Νοε 2017 17:37
Εύβοια: Συνελήφθη ηλικιωμένος που πάτησε σκύλο με το αυτοκίνητό του

Ο εισαγγελέας όρισε τακτική δικάσιμο, [ ... ]